Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη

Διαβάσαμε τον "Φον Κουραμπιέ εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη" του Κυριάκου Χαρίτου σε εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2010.
Γράψαμε μάλιστα δικές μας εκδοχές τέλους της ιστορίας. Σε λίγο καιρό, μπορεί και να τις δημοσιεύσουμε...


Έχθρα βαθιά, μίσος και φθόνος χωρίζει τους δυο πρωταγωνιστές της χριστουγεννιάτικης ζαχαροπλαστικής: τον φον Κουραμπιέ και τον κόμη Μελομακαρόνη. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι δυο ξιπασμένοι αρχηγοί οργανώνουν το στρατό τους και διασταυρώνουν τα ξίφη τους στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων, διεκδικώντας τα πρωτεία στις προτιμήσεις μικρών και μεγάλων. Καμία παρέμβαση από τους διπλωμάτες Μπακλαβάτ-Σιρόπ και Δίπλα-δίπλα δεν φέρνει αποτέλεσμα. Οι μονομάχοι αρνούνται να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για μια ακόμη χρονιά ξεχύνονται με πολεμικές ιαχές στο δρόμο προς τα ζαχαροπλαστεία. Μια σφοδρή χιονοθύελλα όμως ξεσπάει, σκεπάζει τα πάντα με χιόνι και οι δυο αντίπαλοι ξεστρατίζουν και χάνονται σε ένα μεγάλο δάσος. Ο δρόμος της επιστροφής αβέβαιος. Ο Κουραμπιές και ο Μελομακαρόνης αναγκάζονται να πορευτούν μαζί. Πώς όμως θα ξεπεράσουν τα ανυπέρβλητα εμπόδια; Το βαθύ σκοτάδι, το τσουχτερό κρύο, το φουσκωμένο ποτάμι και το λιβάδι με τα τριαντάφυλλα με τα μεγάλα αγκάθια; Κάθε πλάσμα του δάσους που προσφέρεται να τους βοηθήσει τους ζητάει και κάτι. Μια μικρή θυσία. Πώς θα αντιδράσουν οι φαντασμένοι ήρωες; Θα σωθούν και, αν ναι, με τι κόστος; Θα βγούνε χαμένοι ή κερδισμένοι;



Και κάτι σημαντικό για τον συγγραφέα Κυριάκο Χαρίτο. Γεννήθηκε στη Χαλκίδα, το 1977, σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Γράφει βιβλία για παιδιά. 

Μια αφήγηση του βιβλίου με τη μουσική από το cd που συνοδεύει το βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου