Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Το μυστικό της θάλασσας.

Διαβάζουμε και εργαζόμαστε στο "Μυστικό της θάλασσας" του Κώστα Μάγου, σε εικονογράφηση του Μιχάλη Κουντούρη από τις εκδόσεις Πατάκη (Αθήνα, 2005). Επιλέγουμε το βιβλίο, ως διασύνδεση με το μάθημα της Γλώσσας και την ενότητα "Στη γη και στη θάλασσα", που ολοκληρώσαμε και με την ενότητα "Ο  κόσμος γύρω μας" που μόλις αρχίσαμε.

"Ποιο είναι το μυστικό της θάλασσας;" ρωτά ο Παντελής έναν έναν τους κατοίκους στο μικρό νησί του. Όλοι τού δίνουν μια απάντηση, μα ο καθένας του φανερώνει ένα διαφορετικό μυστικό. Ο Παντελής στην αρχή μπερδεύεται, αλλά δεν το βάζει κάτω. Συνεχίζει να αναζητά το αληθινό μυστικό της θάλασσας. 
Άραγε, στο τέλος, θα καταφέρει να το ανακαλύψει;

Η Μαριάννα Κουμαριανού μας λέει περισσότερα για το βιβλίο: 

Ο Παντελής ζει κοντά στη θάλασσα και όνειρό του είναι να γίνει καπετάνιος. Έτσι, ρωτάει το Νικόλα που είναι ήδη ναυτικός να του πει πώς μπορεί να το καταφέρει. Εκείνος του απαντάει ότι πρώτα θα πρέπει να ψάξει και να βρει το μυστικό της θάλασσας. Ο Παντελής ξεκινάει την αναζήτηση ρωτώντας τους γονείς του, φίλους και γνωστούς. Ακόμα και τα ζώα που κατοικούν κοντά της ρώτησε. Από τον καθένα έπαιρνε μια διαφορετική απάντηση. Για τον καθένα η θάλασσα είχε ένα διαφορετικό σημαντικό μυστικό, γεγονός που μπέρδεψε τον μικρό ήρωα. Τελικά όμως τη βρήκε τη λύση. Βρήκε το μυστικό που χρειαζόταν ώστε να καταφέρει το στόχο του. 

Μια όμορφη ιστορία, γραμμένη με τρόπο που δε φέρνει εντάσεις παρόλο που το στοιχείο της αναζήτησης από την πλευρά του ήρωα είναι εμφανές ενώ αναδεικνύεται η πολύπλευρη ομορφιά που έχει η θάλασσα. Κάθε ήρωας, ανάλογα με τις ασχολίες και την ιδιοσυγκρασία του διακρίνει ένα διαφορετικό στοιχείο της θάλασσας, δείχνοντάς μας τις διαφορετικές οπτικές που μπορεί κανείς να δει σε ένα θέμα. Αν το εξετάσουμε, όλοι οι ήρωες που μίλησε μαζί τους ο Παντελής είχαν από τη σκοπιά τους δίκιο. Όλοι ξεχώριζαν μια πτυχή σημαντική γι’ αυτούς. Η λύση, όμως, για τον ήρωά μας δεν ήταν ό,τι έλεγαν ή μετέφεραν οι άλλοι αλλά αυτό που ο ίδιος, τελικά, ανακάλυψε και αποδέχτηκε ως μυστικό. Κι αυτό είναι κάτι που σε κάθε άνθρωπο ισχύει: πραγματικό και θεμιτό είναι αυτό που ο καθένας μπορεί να αξιολογήσει και να (απο)δεχτεί ως τέτοιο. Έτσι, λοιπόν, και ο Παντελής μέσα από την αναζήτηση που έκανε αλλά και τη βοήθεια των άλλων, μπόρεσε να βρει τη δική του απάντηση, τη δική του λύση και εξήγηση στο ερώτημα που τέθηκε και ευχαριστημένος, πια, να συνεχίσει την πορεία προς το όνειρό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου