Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Η Μαλάκ και η βάρκα.

Αρχίζουμε την 7η ενότητα της Γλώσσας με τίτλο "Έλα στην παρέα μας". Σε αυτήν συντάμε παιδιά που περνούν καλά, οργανώνουν τα γενέθλιά τους και παιδιά που δυσκολεύονται. 
Ασχολούμαστε σήμερα με το κείμενο της Λίτσας Ψαραύτη "Το περιβόλι του Σαμίχ" από το Ανθολόγιο και μαθαίνουμε την ιστορία της Βαγγελίτσας που αναγκάστηκε να αφήσει τη Σάμο, το νησί της,  και να πάει να ζήσει πρόσφυγας στην Παλαιστίνη. Ήταν τότε χρόνια δύσκολα, με πόλεμο στην Ελλάδα. 
Και να πως ήρθαν τα πράγματα και σήμερα έρχονται στην Ελλάδα πρόσφυγες από την Συρία και αλλού.  

Με αυτήν την ευκαιρία, βλέπουμε το βίντεο «Η Μαλάκ και η Βάρκα», που είναι το νέο animation της Unicef, που στόχο έχει να κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο το πώς βιώνει ένα μικρό παιδί το μεγάλο ταξίδι της προσφυγιάς.



«Η βάρκα ήταν μεγάλη κι εγώ φοβόμουν. Όταν άρχισε να πλέει, το νερό έμπαινε μέσα σε αυτήν. Βραχήκαμε. Το νερό ήταν κρύο. Φοβήθηκα πολύ. Φοβήθηκα ότι εγώ και η μητέρα μου μπορεί να πνιγόμασταν», λέει το μικρό κορίτσι όντας μέσα στην βάρκα, που την τυλίγουν τα απειλητικά «πλοκάμια» της θάλασσας.

Στη συνέχεια η Μαλάκ βρίσκεται σε ένα μικρό βαρκάκι μόνη της. Θυμάται τη ζωή που άφησε πίσω της. «Είχα πολλούς φίλους», λέει. «Τώρα δεν έχει μείνει κανείς», συνεχίζει σκουπίζοντας τα δάκρυα στα μάτια της.


Κάποιες ιστορίες δεν θα έπρεπε να τις ζουν παιδιά, είναι το μήνυμα στο τέλος του βίντεο της Unicef.
Μάλιστα, στο τέλος, η Μαλάκ εμφανίζει το αληθινό της πρόσωπο. Είναι ένα κορίτσι 7 ετών. Και αυτή είναι η αληθινή ιστορία της.
Το συγκεκριμένο βίντεο αποτελεί μέρος της σειράς κινουμένων σχεδίων με τίτλο «Unfairy Tales», που εντάσσονται στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής εκστρατείας #NoLostGeneration της Unicef για τα 5 χρόνια εμφύλιου πολέμου στη Συρία.
Η επόμενη ταινία κινουμένων σχεδίων θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο με τίτλο «Η Ivine και το μαξιλάρι» (Ivine and Pillow).
(Στοιχεία για την ταινία πήραμε από το TVXS.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου