Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Επανάληψη στα Γεωμετρικά χρόνια.

Τι μάθαμε :     
                              
Ø Η κάθοδος των Δωριέων προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στη ζωή των ανθρώπων. Οι Δωριείς επικράτησαν στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας και κυρίως στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. (Σπάρτη  - είλωτες – δωρική διάλεκτος)

Ø Τα αποτελέσματα της καθόδου των Δωριέων ήταν ότι σταμάτησε ο μυκηναϊκός πολιτισμός, σταμάτησε να χρησιμοποιείται η γραφή γραμμική Β΄, πολλά χωράφια έμειναν ακαλλιέργητα, οι τεχνίτες δεν πουλούσαν τα προϊόντα τους και πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους.

Ø Η κάθοδος των Δωριέων ανάγκασε διάφορα ελληνικά φύλλα να μεταναστεύσουν για να βρουν καλύτερες συνθήκες ζωής (Α΄ αποικισμός). Οι Αιολείς, οι Ίωνες και οι Δωριείς  δημιούργησαν αποικίες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Μ. Ασία και ανέπτυξαν σπουδαίο πολιτισμό. Τα έθιμα και οι θρησκευτικές γιορτές  που διατήρησαν, τούς θύμιζαν την κοινή τους καταγωγή. (αποικίες)

Ø Ο σπουδαιότερος ποιητής της αρχαιότητος, ο Όμηρος δημιούργησε δυο μεγάλα ποιήματα (έπη), την Ιλιάδα (Τρωικός πόλεμος) και την Οδύσσεια (οι περιπέτειες του Οδυσσέα). Από τα ποιήματα αυτά μαθαίνουμε πολλά για τους ανθρώπους της εποχής εκείνης και τη θρησκείας τους. Οι Έλληνες πίστευαν στους δώδεκα θεούς του Ολύμπου.
(ραψωδοί – τελετές - έπη)

Ø Την εποχή αυτή οι τεχνίτες ζωγράφιζαν πάνω στα αγγεία γεωμετρικά σχήματα. Γι’ αυτό η εποχή αυτή ονομάστηκε γεωμετρική.
(κτίρια – αγάλματα – θαλασσινά ταξίδια - αγγεία)

 Ø Οι Έλληνες πήραν το αλφάβητο από τους Φοίνικες και  
                                έφτιαξαν το δικό τους 
                                αλφάβητο.


Πατώντας στην επόμενη εικόνα μεταφερόμαστε στην ιστοσελίδα του Θ. Αρβανιτίδη και κάνουμε επανάληψη μέσα από ερωτήσεις. Στη συνέχεια λύνουμε το επαναληπτικό κουίζ. 


Και τώρα το κουίζ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου