Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη Χαλκίδας.




Δεν ήταν η πρώτη φορά που η τάξη μας επισκεπτόταν τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας. Έτσι την Παρασκευή 7 Απριλίου που την επισκεφθήκαμε ξανά, γνωρίζαμε ό, τι μας ρώτησε η κυρία Μαρία που μας υποδέχθηκε. 
Ξέραμε λοιπόν τι είναι μια δημόσια βιβλιοθήκη, από πού βρίσκει τα βιβλία που έχει, πώς είναι κατηγοροποιημένα στα ράφια, πώς δανειζόμαστε βιβλία και πώς αποκτούμε κάρτα μέλους. Αρκετά παιδιά είναι ήδη μέλη και δανείζονται βιβλία ή συμμετέχουν στις καλοκαιρινές δράσεις της Βιβλιοθήκης. Ήταν εύκολο για μας να παίξουμε το παιχνίδι ρόλων όπου ένα παιδί παριστάνει τον/την βιβλιοθοικονόμο και ένα άλλο τον αναγνώστη ή την αναγνώστρια.
Το πιο ενδιαφέρον μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος που συμμετείχαμε ήταν όταν αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε για το "Πού γεννήθηκαν τα όνειρα;" Πολλές ιδέες προτείναμε, αλλά η κυρία Μαρία είχε τη δική της. Μας διάβασε το βιβλίο της Εύης Γεροκώστα με αυτόν τον τίτλο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο (2010) με εικονογράφηση της Δήμητρας Ψυχογιού.
Πώς γεννήθηκαν τα όνειρα
 Χωριστήκαμε σε ομάδες με τις φράσεις :
  • Κυνήγησε τα όνειρά σου
  • Ζω ένα όνειρο
  • Ούτε στα όνειρά μου
  • Κάνε όνειρα...
  • Όνειρα γλυκά! και
  • Όνειρο θερινής νύχτας.
Η κάθε ομάδα εξήγησε τη φράση και είπε σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται. Στη συνέχεια πήραμε ένα φύλλο εργασίας και ζάρια με εικόνες. Κάθε ομάδα ρίχνοντας τα ζάρια συγκέντρωσε 8 λέξεις με τις οποίες έπρεπε να γράψει ένα όνειρο γεμάτο φαντασία.


 


Δουλέψαμε με κέφι και ετοιμάσαμε μερικά ευφάνταστα όνειρα. Τα παρουσιάσαμε διαβάζοντάς τα και κερδίσαμε το χειροκρότημα των συμμαθητών και συμμαθητριών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου