Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Καλό μήνα!

Ήρθε ο Μάιος, προτελευταίος μήνας του σχολικού έτους και ο μήνας που αρχίζει η ζέστη, η φασαρία στο σχολείο μεγαλώνει, περιμένουμε εκδρομές, βόλτες και παιχνίδια στην αυλή. 
Σήμερα η Χαρά ήρθε και μας έφερε τη χαρά στην τάξη! Φόρεσε στεφάνι στα μαλλιά και κρατούσε και στεφάνι για την τάξη μας. Ομόρφυνε   η μέρα μας! Ευχαριστούμε πολύ!


Με την ευκαιρία ας μάθουμε για τον Μάη : 

Ο Μάιος ή Μάης ετυμολογείται, όπως και όλοι οι μήνες του ημερολογίου μας, από τα λατινικά, και συγκεκριμένα από το λατινικό Maius (mensis), δηλ. μήνας της Μαίας, μιας ρωμαϊκής θεότητας. Λαϊκή ονομασία ευρέως γνωστή δεν έχει, αν και βρίσκω το “Κερασάρης” σε κάποιες πηγές, επειδή τότε ωριμάζουν τα κεράσια (με το παλιό ημερολόγιο σκεφτείτε ότι ο Μάιος πιάνει και αρχές Ιουνίου).


Η πιο γνωστή παροιμία για τον Μάιο είναι μάλλον η «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι». Επίσης γνωστή είναι η «Στον καταραμένο τόπο τον Μάη μήνα βρέχει», που δεν την έβγαλαν βέβαια φίλοι των εκδρομών και των περιηγήσεων, αλλά αγρότες, επειδή οι βροχές του Μάη όχι μόνο δεν ωφελούν, όπως στους προηγούμενους μήνες, αλλά αντίθετα βλάφτουν τη σοδειά, εξού και «Μάης άβροχος, τρύγος άμετρος» ή «Τον καιρό που ‘πρεπε δεν έβρεχε, το Μάη εδροσολόγα».
Ο Μάης είναι μήνας που προσφέρεται για αγροτικές εργασίες («Τον Μάη βάζε εργάτες κι ας είν’ και ακαμάτες»), όχι όμως και για παντρειές, που θεωρούνται γρουσουζιά («Απού παντρευτεί το Μάη, κακοποδωμένα πάει» λέει μια κρητική παροιμία).
Άλλες παροιμίες:

– Μάης άβρεχτος, τρυγητής χαρούμενος.
– Το Μάη πίνε το νερό, το Θεριστή το ξίδι, τον Αλωνάρη το κρασί, να γίνεις παλικάρι.

– Ο Μάης έχει τ’ όνομα κι ο Απρίλης τα λουλούδια.

– Να σε δω το Μάη με γούνα και τον Αύγουστο με σεγκούνα (μορφή κατάρας).
– Μάη μήνα μη φυτέψεις, Μάη μη στεφανωθείς.
– Μαθημένο είναι τ’ αρνί να κουρεύεται το Μάη.
– Μη βγάλεις ποτέ πάπλωμα πριν βγει ο Μάης μήνας.
– Όταν μπει ο Μάης Σαββάτο, πολύ ψωμί και θάνατος
– Να’ μουν το Μάη μπιστικός, τον Αύγουστο δραγάτης.
– Σαν έφτασε η γριά στο Μάη, έδωσε κλοτσιά στο Χάρο.
– Ο Μάης ό,τι ανθίσει, κι ο Αύγουστος ό,τι αφήσει.
– Τη νύχτα Μάη φύλαγε, τ΄Αυγούστου μεσημέρι.
Από τον Μάιο έχουμε το μαγιάπριλο, το μαγιοβότανο, το μαγιάτικο, που είναι ψάρι, και το μαγιόξυλο που είναι ένα ξύλο ή κλαδί στολισμένο με λουλούδια που το περιφέρουν τα παιδιά την Πρωτομαγιά.

Ο Μάης είναι από τους λίγους μήνες (μαζί με τον Απρίλη και, έμμεσα, τον Ιανουάριο) που η πρώτη μέρα του έχει δικό της όνομα. Η 1η του Μάη είναι η παγκόσμια μέρα των εργατών ή αλλιώς η εργατική Πρωτομαγιά σε ανάμνηση της σφαγής του Χεϊμάρκετ, το 1886 στο Σικάγο, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ σε (αναρχικούς ως επί το πολύ) εργάτες που διαδήλωναν για το οχτάωρο χωρίς να σκέφτονται τις αρνητικές συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου στην ανταγωνιστικότητα. Πρωτομαγιά του 1944 επίσης έγινε στην Καισαριανή η εκτέλεση 200 Ελλήνων κομμουνιστών κρατουμένων σε αντίποινα για τον φόνο ενός Γερμανού στρατηγού από αντάρτες στους Μολάους. 


Επιλογή από το ιστολόγιο "Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου