Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Επίσκεψη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.


Επίσκεψη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Χαλκίδα.

Επισκεφθήκαμε τα γραφεία των Γενικών Αρχείων του Κράτους στη Χαλκίδα. Στεγάζονται σε ένα παλιό αρχοντικό, το Κριεζώτειο, στη γειτονιά του σχολείου μας. Το κτίριο ήταν του τελευταίου Τούρκου πασά, διοικητή της Εύβοιας (όταν ακόμα το νησί μας ήταν σκλαβωμένο στους Τούρκους) και μετά είχε αγοραστεί από τον Νικ. Κριεζώτη, οπλαρχηγό της Επανάστασης του 1821. Μετά το κτίριο αγοράστηκε από τον Δήμο της Χαλκίδας και σήμερα πια στεγάζει τα Αρχεία του Νομού Εύβοιας.

Η επίσκεψή μας είχε ως σκοπό τη συμμετοχή μας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδίασαν και υλοποιούν τα Αρχεία με θέμα "Τα χρόνια της πείνας στην Κατοχή και τα Παιδικά Συσσίτια στη Χαλκίδα 1943 - 1944" με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. 

Η επίσκεψή μας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Μάθαμε αρχικά τι είναι τα αρχεία, τι υλικό συγκεντρώνουν και σε τι χρησιμεύει αυτή η συγκέντρωση υλικού. Είδαμε τέτοιο παλιό υλικό, όπως τη διαθήκη του Κριεζώτη. Μάθαμε πώς σφραγίζονταν παλιά τα έγγραφα και σφραγίσαμε και εμείς με βουλοκέρι. 
Είδαμε φωτογραφίες και θυμηθήκαμε ότι μάθαμε για τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο και την Κατοχή της Ελλάδας. Καταλάβαμε πόσο δύσκολο ήταν να είσαι παιδί στην περίοδο αυτή και πόσο μεγάλο ήταν το πρόβλημα της πείνας. Συζητήσαμε τα φαγητά που τρώμε εμείς σήμερα για μια
εβδομάδα και βρήκαμε σε ένα κρυπτόλεξο διάφορα τέτοια φαγητά. 
Κατόπιν ερευνώντας σε αρχειακό υλικό, συγκρίναμε τα φαγητά που έτρωγαν τα παιδιά εκείνης της εποχής στα συσσίτια που είχαν οργανωθεί. Με τη βοήθεια ενός κρυπτογραφημένου σχεδίου μάθαμε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των συσσιτίων
της Κατοχής. 
Δεν μας έλειψαν ούτε τα μαθηματικά. Λύνοντας απλές πράξεις είδαμε να φανερώνονται εικόνες από την εποχή εκείνη και τις μαγείρισσες που ετοίμαζαν τα συσσίτια. Με ένα πρόβλημα (που το λύσαμε στο σχολείο), ανακαλύψαμε ότι περίπου 1000 παιδιά έτρωγαν κάθε μέρα στη  Χαλκίδα στα συσσίτια τα χρόνια εκείνα της σκλαβιάς.

Φεύγοντας πήραμε την προσωπική μας κάρτα του ντετέκτιβ του Αρχείου και υποσχεθήκαμε να ξαναπάμε.

Να και μερικές φωτογραφίες :

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Κάλλια Χατζηγιάννη, προϊσταμένη των Αρχείων, που μας υποδέχθηκε και δούλεψε μαζί με μας, με πολλή υπομονή και καλή διάθεση.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και για το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό πατάμε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου