Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα!!!


Ήτανε κάποτε μια μάγισσα που τη λέγανε Φρικαντέλα Ζαρζουέλα Σαλμονέλα Στρυφνίνη. Η Φρικαντέλα ήταν κακιά. Πολύ κακιά. Πάρα πολύ κακιά. Τόσο κακιά ήταν που μισούσε αφάνταστα όλα τα καλά. Αλλά πιο πολύ απ' όλα η μάγισσα Φρικαντέλα μισούσε τα κάλαντα!

Η µάγισσα Φρικαντέλα είναι τόσο μα τόσο κακιά, που µισεί αφάνταστα όλα τα καλά. Δεν χορεύει καλαµατιανό. Χορεύει µόνο κακαµατιανό. Δεν τρώει ποτέ της καλαµαράκια. Τρώει µόνο κακαµαράκια. Δεν πίνει πορτοκαλάδα, µόνο πορτοκακάδα. Φυσικά δεν της αρέσουν τα παραμύθια με καλό τέλος αλλά μόνο με κακό τέλος και εννοείται ότι, πάνω απ’ όλα, µισεί τα κάλαντα. Δεν ήθελε να ακούει καθόλου κάλαντα έτσι όταν την παραµονή της πρωτοχρονιάς ακούει τα παιδιά της γειτονιάς να τραγουδάνε τα κάλαντα, γίνεται έξω φρενών, τους κλέβει τις φωνές τους και τις φυλακίζει σε µπαλόνια μέσα στο κάστρο.


Ξεκινάει λοιπόν μια συναρπαστική περιπέτεια, από αυτές που μόνο ο Ευγένιος Τριβιζάς ξέρει να περιγράφει τόσο καλά, μέσα στο κάστρο της µάγισσας. Με τη συμμετοχή των παιδιών – αναγνωστών, γιατί είναι ένα διαδραστικό παραμύθι, τα παιδιά που έχασαν τις φωνές τους µε επικεφαλής τον τετραπέρατο Σεβαστια­νό Μπισµπικούκη αναζητούν τα µπαλόνια µε τις κλεµµένες φωνές τους στα μαγικά δωµάτια του κάστρου.


Η Φρικαντέλα κυκλοφόρησε το 2003 και έγινε ένα από τα αγαπημένα παραμύθια των μικρών αναγνωστών, κάνοντας αλλεπάλληλες εκδόσεις και τοποθετώντας το βιβλίο στην κατηγορία των bestsellers. Η απολαυστική αφήγηση από τον αγαπημένο παραμυθά μικρών και μεγάλων Ευγένιο Τριβιζά δίνει άλλη μουσική και άλλο χρώμα στα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Έτσι αντί για αρχιμηνιά και αρχιχρονιά θα ακούσουμε τα παιδιά, τα οποία μεταμορφώνει συνεχώς η μάγισσα για να σταματήσουν να τραγουδάνε τα κάλαντα, να κοάζουν «αρχιμηνιάξ κι αρχιχρονιάξ ψιλή μου δέντρο κουάξ κουάξ» ως βάτραχοι, να νιαουρίζουν «αρχιμηνιάρ κι αρχιχρονιάρ ψιλή μου δέντρο νιαρ νιαρ» ως γάτες και ούτω καθεξής χωρίς όμως ποτέ να σταματούν. Διασκεδαστικό, ευρηματικό, επίκαιρο κάθε πρωτοχρονιά και όχι μόνο και ευχάριστο για όλους. Στην έκδοση αυτή το βιβλίο συνοδεύεται από ένα παράρτημα µε τα κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν μικροί και μεγάλοι.

Εμείς ασχολούμαστε με το αγαπημένο αυτό χριστουγεννιάτικο βιβλίο και με την ευκαιρία των γιορτών, αλλά και γιατί τον μήνα Ιανουάριο θα επισκεφθούμε τους "μυστικούς κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά" στην Αθήνα και θα παίξουμε εκεί.

Να και η ανάγνωση του παραμυθιού της Φρικαντέλας, από την ομάδα "Τρεις κι ο κούκος":




Πηγές η biblionet και το bookbar.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου