Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Ο Σέρλοκ Χολμς και το γαλάζιο ρουμπίνι.

Η τάξη μας, η Δ΄, την Τετάρτη 23/11 θα παρακολουθήσει στην Αθήνα, στο Θέατρο Τέχνης την παράσταση "Ο Σέρλοκ Χολμς και το γαλάζιο ρουμπίνι" του σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ σε νέα θεατρική διασκευή για παιδιά της Άνδρης Θεοδότου, σκηνοθεσία του Δηµήτρη Δεγαΐτη και με τον Γιάννη Σαρακατσάνη στον ρόλο του διάσημου ντετέκτιβ.

Το έργο βασίζεται στο ομότιτλο διήγημα από τις «Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς», ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στον κόσμο. Μέσα από περιπέτεια, χιούμορ, μουσική και χορό, θα έχουμε τη δυνατότητα να μυηθούμε στον μυστηριώδη κόσμο του πανέξυπνου, εκκεντρικού Σέρλοκ Χολμς, να εξασκήσουμε την παρατηρητικότητα και τη μνήμη μας, αλλά και να αντιληφθούμε τη σημασία της συνεργασίας, της φιλίας και της δικαιοσύνης εξετάζοντας τις διαφορετικές “όψεις” της αλήθειας που παρουσιάζονται από τα πρόσωπα της ιστορίας.

Υπόθεση

Το σπάνιο γαλάζιο ρουμπίνι ακολουθεί μια απίστευτη διαδρομή, γεμάτη απανωτές ληστείες και ατυχήματα. Ταξιδεύει από τον ποταμό Αμοΐ στα βάθη της Κίνας μέχρι τα χιονισμένα βουνά των Ελβετικών Άλπεων για να καταλήξει στο Βικτωριανό Λονδίνο ως δώρο στα χέρια της ψηλομύτας κόμισσας Μόρκαρ και… να εξαφανιστεί μυστηριωδώς από την κοσμηματοθήκη της, στο ξενοδοχείο «Κοσμοπόλιταν». Ο ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς, με τον πιστό του φίλο δόκτορα Ουάτσον, καλούνται να ξεδιαλύνουν την υπόθεση που κρύβει πολλά παράξενα γεγονότα… Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα πιο πολύ όταν στα χέρια τους καταφθάνει ένα μαύρο φθαρμένο καπέλο και μια χήνα, με ένα περίεργο σημάδι στο κεφάλι…

Συντελεστές της παράστασης:
Θεατρική διασκευή: Άνδρη Θεοδότου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης
Σκηνικά – κοστούμια: Πάρις Μέξης & Μαντώ Ψυχουντάκη
Μουσική: Νίκος Τσέκος
Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα
Παίζουν: Κίμων Φιορέτος, Δημοσθένης Φίλιππας, Μαρία Τζάνη, Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Ευθύμης Χαλκίδης, Χριστίνα Κωστέα. Στον ρόλο του Σέρλοκ Χολμς ο Γιάννης Σαρακατσάνης.

Και με την ευκαιρία. Ποιος ήταν ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, συγγραφέας του έργου και εμπνευστής του διάσημου ήρωα - ντεντέκτιβ Σέρλοκ  Χολμς;

Βιογραφία του συγγραφέα σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ.

Ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ γεννήθηκε στις 22 Μαΐου του 1859, στο Εδιµβούργο της Σκοτίας και ήταν το τρίτο από τα δέκα παιδιά της οικογένειας. Ήταν γιος Ιρλανδών µεταναστών. Ο πατέρας του ήταν καλλιτέχνης αλλά τα έβγαζε πέρα δύσκολα, έτσι αναγκαζόταν να δουλέψει και ως κυβερνητικός υπάλληλος. Το 1876 άρχισε να σπουδάζει Ιατρική στο πανεπιστήµιο του Εδιµβούργου, ύστερα από απόφαση της οικογένειας του. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ξεκίνησε να γράφει µικρές ιστορίες. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του πέντε χρόνια αργότερα και µαζί µε έναν πρώην συµφοιτητή του ανοίγουν ένα ιατρείο στο Πλίµουθ. Η συνεργασία αποδείχτηκε δύσκολη και ο Ντόιλ αποχώρησε. Ανοίγει το δικό του ιατρείο και παράλληλα αρχίζει να γράφει το πρώτο του µεγάλο µυθιστόρηµα.   
Σύντοµα παύει να ασκεί το επάγγελµα του γιατρού λόγω της µεγάλης επιτυχίας που σηµείωναν οι ιστορίες του, µε ήρωα τον Σέρλοκ Χολµς. Αφορµή για τη δηµιουργία του χαρακτήρα του Σέρλοκ Χολµς ήταν ένας από τους καθηγητές του στο Εδιµβούργο, ο Δρ. Τζόζεφ Μπελ. Αφοσιώνεται εξ ολοκλήρου στη συγγραφή και το 1887 δηµοσιεύει το βιβλίο του µε τίτλο «Σπουδή στο Κόκκινο». Ο δαιµόνιος αυτός ντετέκτιβ τον κάνει διάσηµο σε ολόκληρο τον κόσµο και ο ίδιος αναγκάζεται να γράφει ιστορίες µε πρωταγωνιστή τον Σέρλοκ Χολµς παρά τη θέλησή του.  Το 1885 παντρεύεται τη Λουΐζα Χόκινς και αποκτούν δύο παιδιά. Δυστυχώς η Λουΐζα αρρωσταίνει και πεθαίνει. Παντρεύεται για δεύτερη φορά την Τζιν Ελίζαµπεθ Λέκι και αποκτά µαζί της άλλα τρία παιδιά. Στις 7 Ιουλίου του 1930 ο Σερ  Άρθουρ Κόναν Ντόιλ αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 71 ετών. 

Ποιος είναι ο Σέρλοκ Χόλµς; 
Δαιµόνιος ντετέκτιβ στην βικτοριανή εποχή, αγγλικής καταγωγής, , ικανότατος, γεµάτος αυτοπεποίθηση, υπερήφανος και αποφασιστικός. Είναι ψηλός, λίγο πάνω από 1.80 και αδύνατος. Έχει γκρίζα διαπεραστικά µάτια, γερακίσια µύτη και χέρια σηµαδεµένα από τα πειράµατα. Ντύνεται πάντα πολύ προσεκτικά και φροντίζει να είναι περιποιηµένος και καθαρός, Χηµικός πρώτης τάξης και αρκετά καλός στην ανατοµία. Άσσος στη βοτανολογία µε ιδιαίτερη ικανότητα να ξεχωρίζει την ποιότητα και την προέλευση του χώµατος. Γνωρίζει µε ανατριχιαστική λεπτοµέρεια όλα τα εγκλήµατα του αιώνα που ζει. Παίζει βιολί και είναι άριστος ηθοποιός. Γνώστης επίσης της πολεµικής τέχνης Μπαρτίτσου, που κατάγεται από την Ιαπωνία. Εξαιρετικός πυγµάχος και ξιφοµάχος. Δεν χρησιµοποιεί ποτέ περίστροφο αν και κουβαλά ένα µαζί του. Κατοικείς το διαµέρισµα 221 Β της οδού Μπέικερ Στριτ στο Λονδίνο. Το διαµέρισµα αυτό βρίσκεται µονίµως σε ακαταστασία. Συγκατοικεί µε το γιατρό Δρ. Τζον Ουότσον. 

Ποιος είναι ο Δρ. Τζον Ουότσον; 
Ο Δρ. Τζον Ουότσον έχει πτυχίου στην ιατρική από το πανεπιστήµιου του Λονδίνου. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως χειρουργός. Πολέµησε στο Αφγανικό Πόλεµο όπου και τραυµατίστηκε µε σφαίρα στον ώµο. Γνωρίζει τον Χολµς µέσω ενός παλιού φίλου και συγκατοικούν στο διαµέρισµα 221 Β της οδού Μπέικερ Στριτ. Ο ίδιος απεχθάνεται τη φασαρία. Είναι φοβερά τεµπέλης. Ξυπνά τις πιο απίθανες ώρες της µέρας ή της νύχτας. Του αρέσει να πίνει καφέ και να τρώει αργά πρωινό. Έχει ένα σκυλάκι µπουλντόγκ. 
Πηγή το εκπαιδευτικό υλικό της παράστασης και το βιβλίο "Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς " σε διασκευή για παιδιά από τις εκδόσεις Susaeta, που μας έφερε ο Ηλίας, ο συμμαθητής μας, στην τάξη. Στο βιβλίο περιλαμβάνεται και η υπόθεση που θα δούμε την Τετάρτη στο θέατρο, αλλά η κυρία μας την κρατάει μυστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου